Ek besine geçiş, çoğu anne için korkutucu olabilmektedir. Son yıllarda ise püre, çorba gibi farklı besinlerin karıştırılıp pütürsüz kıvama getirilmesi ile hazırlanan ek besin tariflerinin aksine; bebeğin direkt olarak katı gıdaya geçirilmesi ve sürece tamamen bebeğin karar vermesini savunan bir ek besin yöntemi var: Bebek Liderliğinde Beslenme (Baby Led Weaning)
BLW yönteminin klasik püre yöntemine göre avantajları ve dezavantajları vardır.
Avantajları
Bebek her besini ayrı ayrı tanıma ve tatma fırsatı bulur ve damak tadı oluşur.
Besinlerin dokusunu, kokusunu alarak onları daha iyi idrak eder (Bebeğinize çok ilginç ve zeka gelişimini destekleyecek bir oyuncak verdiğinizi düşünün.) ve kendi elleriyle yediği için motor becerilerini geliştirir.
Bebeğiniz istediği besinden istediği kadar yediği için 'Sezgisel Beslenmenin temeli atılmış olur.
Sezgisel Beslenme vücudunuzdaki açlık tokluk sinyallerini farkında vararak acıktığınızda yeme, doyduğunuzda ise yemeyi sonlandırarak besinlerden ihtiyacınız kadar yeme şeklidir. Bu şekilde ileride herhangi bir kilo veya yemeye bağlı sağlık problemi yaşamama hedeflenir.
BLW yöntemi de bu beslenme düzenini destekler. Bu şekilde biraz sabrettikten (ek besine geçişten yaklaşık 2 ay) sonra bebeğiniz o öğünde yemesi gereken miktar önüne konulduğunda kendi kendine yiyebilecek duruma gelir.
Dezavantajları
Bebeğin önüne yemesini istediğiniz BLW'ye uygun besinleri koyduğunuzda dikkatini bir an olsun ayırmamanız gerekiyor. Bir anlık dikkatsizlik solunum yolu tıkanmasına sebep olabilir.
Bebekler özellikle ilk aylarda önüne koyduğunuz besinleri yemek yerine keşfetmek isteyecektir. Bu sebeple zemin, bebeğinizin kıyafetleri hatta sizin kıyafetleriniz, mama sandalyesi her öğünde kirlenecektir. Eğer titiz bir anneyseniz bu yöntem size uygun olmayabilir.
Bebeğiniz bu yöntemle yemesini istediğiniz besinlerin miktarlarına, püreye göre daha zor ulaşabilir. Bu yüzden püreye göre daha az doyurur.
Her öğünde bebeğinizin ilgisini çekecek farklı besinler verilmelidir. BLW yönteminde bebek o öğünde önüne konulan yemeğe ilgisini kaybedene kadar o öğün bitmemiş demektir. Yani bazen yarım saat bazense 1 saat bebeğinizin başında dikkatli bir şekilde beklemelisiniz. Hatta bazı zamanlar bebeğiniz besinlerle oynayabilir ama çok çok azını yer. Yani bu yöntem çok sabır gerektirir.
Bazı çocuklar BLW yöntemine uygun değildir. 6. aylık olmalarına rağmen besinlere ilgi duyamayabiliyor veya katı gıdalar sürekli boğazlarına takılabiliyor. Bu sebeple BLW'nin bebeğinize uygun olup olmadığını anlamak için mutlaka çocuk doktorunuzdan veya diyetisyeninizden uzman görüşü almanız gerekmektedir.
Eğer bebeğinize yeterli zamanı ve enerjiyi ayırabileceğinizi düşünüyorsanız denmeye değer bir ek besine geçiş yöntemdir.
Randevu almak için tıklayınız.
UYARI: Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Beslenme tedavisi kişiye özeldir. Hangi diyet türünün sizin için uygun olduğuna tıbbi durumunuz, beslenme şekliniz, sosyal yaşantınız vb. daha birçok etken göz önünde bulundurularak bir Beslenme uzmanı (Diyetisyen) tarafından karar verilmelidir.
Comments